18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lövöldözés volt két tunéziai szállodánál

merenylet
2015.06.26. 14:08 Módosítva: 2015.06.27. 07:55

Lövöldözés volt két turisták által látogatott, tengerparti szállodánál Tunéziában, a Földközi-tengernél fekvő Szúsza városban pénteken – közölte a BBC.  Szombatra virradó éjjel bejelentették, hogy a halottak száma 38-ra emelkedett (péntek estig 37 áldozatról tudtak). Az áldozatok nagy része turista. A sebesültek száma körülbelül harminchat, közülük néhánynak válságos az állapota. Az egyik kalasnyikovos lövöldözőt, egy diákot agyonlőttek, a másikat pedig elfogták.

A tunéziai belügyminiszter terrortámadásnak minősítette az esetet. Az MTI szombat hajnali jelentése szerint egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az Iszlám Állam terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést. "A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen" - olvasható a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít az IÁ korábbi közleményeihez.

 A legújabb beszámolók szerint a merénylő gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitottak a fövenyen pihenő turistákra. A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést. Tunézia miniszterelnökének péntek éjjeli közlése szerint a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, tunéziai, francia és más állampolgár. A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.

Nincs magyar áldozat

Szijjártó Péter szerint a környéken jelenleg kilenc magyar tartózkodik, de egyikük sem sérült meg, magyar áldozata nincs a támadásnak. A magyarok "mindannyian épek és egészségesek, folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot" - mondta a Külgazdasági és Külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt kéri, ha valaki a térségbe utazik, jól gondolja ezt meg, sőt, inkább ne is menjen oda. De ha mégis, akkor vegye fel a kapcsolatot a helyi külképviselettel, regisztrálja magát a konzulátuson. Tunézia eddig is a biztonsági kockázatot jelentő országok közé tartozott, Szijjártó Péter ezután pláne nem javasolja az odautazást.

A CNN tudósítója szerint az egyik megtámadott szálló neve Hotel Riu Imperial Marhaba, egy ötcsillagos szálloda, amit a spanyol RIU Hotels & Resorts üzemeltet.

A Hotel Riu Imperial Marhabába a lövöldözés után érkezett volna meg pénteken egy 21 tagú magyar turistacsoport, de az eseményekről értesülve a reptérről délelőtt azonnal egy másik hotelbe vitték őket - közölte Szijjártó Péter egy sajtótájékoztatón. Többen közülük haza akarnak jönni, a nagykövetség megadja a szükséges konzuli segítséget.

A másik érintett szálloda neve Bellevue Park Hotel. 

Tunéziában tartózkodik Ön vagy ismerőse? Szemtanúk jelentkezését várjuk az ugyelet@mail.index.hu emailcímre.

Szinte csak külföldi áldozatok

A halálos áldozatok főleg német és brit állampolgárok voltak, mivel a ramadán ideje alatt a helyiek nem járnak ki a strandokra. Egy ír áldozatról is érkezett hír.

Egy brit szemtanú elmondta a BBC-nek, hogy amikor meghallotta a lövöldözést, kinézett az ablakon, és egy géppisztolyos férfit látott. A szállodák vendégeinek azt mondták, rejtőzzenek el a szobáikban. A környékbeli szállodákban kijárási tilalmat rendeltek el, és sokan haza akarnak utazni, félbehagyva a nyaralást.

Egy helyszínről jelentkező magyar lány azt írta az Indexnek, hogy  a szállodákból nem engedik ki őket, és mindenki haza akar utazni Tunéziából.

Egy brit férfi 22 éves fia a saját szemével látta, hogy lelőttek valakit. Az egyik közeli hotel alkalmazottja az NBC Newsnak azt mondta: a vendégek két fegyverest láttak, akik a "tengerből jöttek" és elkezdtek lövöldözni a strandon.

A Russia Today lefotózta az egyik merénylő holttestét a hotel előtt:

Szúsza városában találhatók az észak-afrikai ország legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyei, rengeteg a külföldi turista, köztük sok európai.

Magas készültség volt

A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett iszlamista terrortámadás óta magas fokú készültségben vannak a tunéziai biztonsági szolgálatok. Ekkor 22 ember halt meg.

A strandokon és a városban nagy biztonságot jelentenek az őrök, a mostani támadók viszont csónakkal jöttek a tenger felől.

David Cameron brit miniszterelnök úgynevezett Cobra meetinget hívott össze a pénteki francia és a tunéziai terrortámadások miatt. Twitterén azt írta: "Rosszul vagyok a tunéziai, kuvaiti és francia támadásoktól. Nemzeteink összefogva harcolnak a terrorizmus szörnyűségei ellen."

A spanyol kormány is válságtanácskozást hívott össze.

Az Iszlám Állam egyelőre nem vállalta magára a támadást, de nemrég felhívást intézett a híveihez, hogy kövessenek el több terrortámadást világszerte.

A BBC szerint az IS támogatói a Twitteren utaltak arra, hogy a szervezet szóvivője, Abu-Muhammad al-Adnani három napja megfenyegette Barack Obama amerikai elnököt és szövetségeseit, azt mondta, hogy meglepetésekre számíthatnak.

A turizmus visszaesésre számíthat

A BBC-nek nyilatkozó terrorszakértő szerint a támadás egyik célja az volt, hogy csapást mérjen a nagyrészt turizmusból élő ország gazdaságára, és kibillentse a politikai egyensúlyt az országban. Hasonló támadások tették tönkre az egyiptomi és a kenyai turizmust is. 2013-ban hatmillió turista látogatott az országba.

Tunézia azóta lett nagyobb célpont a terrorizmus számára, mióta a szomszédos Líbiában háború zajlik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport